Szeptembertől változások a fűtéstechnikában

Ariston gázkazánEurópai uniós irányelvek alapján, az energiatakarékosság miatt, augusztus végétől kötelezően fel kell majd tüntetni a gázkazánokon is az energiabesorolást. Az A, B vagy C besorolást tanúsító felirat kötelezően szerepelni fog minden hagyományos üzletben forgalmazott, valamint az interneten hirdetett gázkészülékek mellett. Ennek a rendelkezésnek eredményeképpen a készülékek belsejében lévő keringtető szivattyúk is módosulnak, csak elektronikus fordulatszám szabályozással rendelkező lesz forgalomba hozható.

A nagy változást azonban az fogja jelenti, hogy a turbós, de nem kondenzációs, illetve a nyílt égésterű gázkészülékek csak B vagy C energiaosztályba sorolást kaphatnak. Ebből adódóan szeptember 26-a után nem lehet behozni az európai uniós országokba. Ezalól a B besorolású, nyílt égésterű kazánok jelentenek kivételt abban az esetben, ha gyűjtőkéményre szerelik, valamint a nem folyamatos üzemű vízmelegítők, és a 10 kW hőteljesítmény alatti gázkészülékek (pl. gázbojlerek és gázkonvektorok) lesznek engedélyezettek. Az EU-ERP rendelet szerint szeptember 26-tól minimum 86%-os hatásfok kötelező, amely legkevesebb A+-os energiaosztálynak felel meg. Ez a 70 kW alatti hőtermelő berendezésekre vonatkozik.

Egyszerűbben fogalmazva, új építésű ingatlanba már csupán kondenzációs kazánt lehet beépíteni, de pár hónap múlva már egy néhány éves turbós kazán meghibásodása esetén nem lesz lehetőség a készülék cseréjére, csupán a kéményrendszer átalakításával együtt járó kondenzációs gázkészülék felszerelése válik lehetségessé. A rendelkezések értelemszerűen bizakodásra adnak okot, a környezetszennyezés nagymértékű csökkenését szolgálják, az energiahatékonyság javítását, valamint nem elhanyagolható mértékben a gáz- és kéményengedélyezéssel foglalkozó szakhatóságok profitabilitásához is hozzájárulnak stb.

Viessmann Vitodens gázkazánTermészetesen nem szabad elfelejtkezni azokról a szörnyű balesetekről sem, amelyeket évről évre a nem megfelelően kivitelezett, illetve nem karbantartott kémények okoznak. Előreláthatóan a balesetek száma jelentősen csökken majd a háztartási szén-monoxid-riasztó berendezések és a füstgáz-elvezető rendszerek szigorú ellenőrzése és szabályozása következtében.

Érdekes kibúvó viszont, hogy a turbós készülékeknél, a régebbi konstrukciójú balesetvédelmi szempontból is kockázatosabb, nyílt égésterű kéményes készülékek továbbra is forgalomban maradhatnak a technikai nehézségekre, pl. gyűjtőkéményekre hivatkozva.

A fűtéstechnikai szakmában a rendelkezés félelemre ad okot, hiszen a nem megfelelő alkalmazás, a nagyon régi, esetenként „Zs” energiaosztályú, elavult és rossz állapotú készülékek bármi áron történő további üzemeltetését teszi lehetővé. Ez nyilvánvalóan nem szolgálja senkinek sem az érdekeit. Remélhetőleg, a végrehajtással kapcsolatos részletszabályok, a visszajelzések hatására még alakulnak. Bíztató, hogy Angliában – bár mások a jövedelemszintek, mint hazánkban – a rendelkezést már egy éve bevezették, a visszajelzések pedig kifejezetten pozitívak.

Létrehozva
2015. március 4. 12:32