Néhány költségesebb tipp, ami mégis megéri

Néhány költségesebb tipp, ami mégis megéri

Cikksorozatunk előző részeiben olcsó és hatékony spórolási módszereket, tippeket adtunk a fűtésre vonatkozóan. Jelen cikkünkben néhány költségesebb tippel is ellátjuk a kedves olvasót, annak érdekében, hogy végül mégis kevesebbet kelljen fizetnie a fűtésért!

kondenzációs kazán

Fűtő kazán és indirekt tároló bojler

A kombi cirkó alkalmazása a legolcsóbb az elején, de ez egy kompromisszum. Hosszú távon komfortosabb és takarékosabb is egy csak fűtő gázkazán alkalmazása indirekt tároló bojlerrel. A kombi kazán hőteljesítményét a használati meleg víz előállítás igénye határozza meg ( általában 24 kW) , míg a lakás v. jól szigetelt ház fűtésére elegendő lenne kisebb teljesítmény is. Persze a korszerű gázkazánok már képesek leszabályozni a teljesítményüket, de a kombi kazán fűtési hőteljesítménye túlméretezett még lecsökkentve is egy kis lakás hőszükséglethez képest.

Régi cirkó cseréje

Régi 15-20 éves gázkazánját akkor is érdemes lecserélni, ha még működik. A gázárak robbanásszerű emelkedése a gyártóktól olyan fejlesztéseket követelt meg, ami miatt a mai alapkészülékek is sokkal jobb szabályozással, hatásfokkal rendelkeznek. Ha olcsó alap készüléket vásárol is, de újat pl. Saunier Duval Semia, Beretta Junior, akkor is sokkal gazdaságosabb lesz mint egy 25 éves ÉTI kazán.

 

Indirekt tároló
Indirekt tároló

Termosztatikus radiátor szelepek

Szereltessen fel termosztát fejes radiátorszelepeket! Egyes helyiségekben relatív túlfűtés tud kialakulni, - pl. télen besüt a nap az ablakon mikor megy a fűtés - amit ez folyamatosan helyiségenként szabályozva megakadályoz. A központi termosztáttal azonos helyiségbe csak kézi tekerős radiátorszelep kell, mert becsapják egymást. Ha vannak termosztatikus radiátor szelepek, akkor állítsa is be őket jól. A mellék helyiségekben, a lépcsőházban vagy a közlekedőkön felesleges olyan az meleg, mint a szobákban.

HERZ termosztátfej
HERZ termosztátfej

Hőszigetelés

Hőszigeteljen ahol csak tud, mindent. A szigetelés nem kér enni, nem igényel karbantartást, amíg megvan, pénzt spórol a továbbiakban.
A hő szigetelje padlásfödémet. Ha nincs beépítve a padlástér és van rá hely - gurítson le még plusz 10 cm vastag hőszigetelő paplant. Nincs különösebb teendő vele, mint ráteríteni. Sokat segít, mert a régebbi épületek födémje általában csak salakkal - tehát meglehetősen gyengén - van szigetelve, ahol minden gerenda amúgy is hőhíd. A födémre vonatkozó hőtechnikai előírás nem véletlenül szigorúbb mint a falra vonatkozó. Több hő megy el itt is, mint a falakon át.

Ablakok szigetelése

Szigetelje le meglévő ablakait. Elvégezheti házilag is öntapadós szigetelő csíkokkal, de tartósabb a szigetelő gumi profil előre bemart horonyba való rögzítéssel. Lehet hozzá gépet bérelni és házilag is elvégezhető, - van róla fenn film a neten - de vállalkozások is végzik.

Nyílászáró csere

Cseréltesse ki régi ablakait korszerű hőszigetelő üvegezésűekre! A legtöbb hő nem a falakon, hanem a nyílászárókon keresztül távozik. Nagy beruházás, de hosszú távon megtérül.

Redőny

Az ablakok elé szereltessen redőnyt, amit minden téli estén leenged. Sokat javít az ablak hőszigetelésén. Nyáron is hasznos, véd a felmelegedéstől...
Hozzon létre szélfogó előteret. Ez nem csak előszoba funkciót lát el, nagyban csökkenti a hő veszteséget is. Ha erre nincs lehetőség, vizsgálja meg a bejárati ajtót. A szimpla egyrétegű ajtószárnyat lehet hő szigetelni, vagy kicserélni jól hőszigeteltre, esetleg építsen be a meglévő mellé még egy ajtószárnyat. Ha két ajtó van egymás mellé közel felszerelve - nem muszáj egész évben használni mindkettőt, csak ha tél van - sokkal jobb lesz a hőszigetelése.

Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón.

Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón. - 2. rész

Létrehozva
2014. április 4. 10:57