Ár-érték arány, spórolás - kondenzációs kazán

SZERETNÉNK SPÓROLNI A FŰTÉSEN?

Az egyik megoldás a kondenzációs kazán!

Ár-érték arány, spórolás

A gázfűtés ára olyannyira megemelkedett az elmúlt időszakban, hogy nagyon sok háznál egyszerűen leváltják hagyományos - nagyon sok munkával járó - fatüzeléssel, de legalább is szinte mindenki igyekszik valamilyen trükkel csökkenteni a gázszámlát– írja a ventil.hu. Vannak, akik szigetelik az ablakok hézagait, mások homlokzatot hőszigetelnek vagy nyílászárókat cserélnek, esetleg kiegészítő vaskandallót működtetnek.

Kondenzációs gázkazán hatásfokIgazán jó eredmény akkor érhető el, ha több dologgal együtt, de a probléma gyökerét is kezeljük. A kiegészítő szigetelési eljárások mellett - a legjobb ár érték arány elérése érdekében - a fűtési rendszer korszerűsítésére,  ezen belül is a régi gázkazán cseréjére is szükség van!

Cserénél már kondenzációs készüléket érdemes választani

Egy kazáncsere a járulékos költségek miatt mindig sokba kerül, azonban hosszú távon sokszorosan megtérülő beruházás lehet. Ha szeretnénk jelentősen megtakarítani a  fűtésszámlán, ennek az egyik legjobb módja, ha leváltjuk a hagyományos kazánt, és haladva a korral beruházunk egy kondenzációs kazánra.

Kondenzáció elve, működés

Mi is a kondenzációs kazán? Működési elve meglepően egyszerű, bárki megértheti, hogyan spórolhatunk havonta akár ezreket is a segítségével.

A kondenzációs kazán lényege, hogy a távozó és egyben forró füstgáz még tartalmaz jelentős mennyiségű hőenergiát. Ezt az energiát az égéstermékben lévő pára lecsapatásával ki lehet nyerni és egy hőcserélőn keresztül a benne lévő hőt a fűtési rendszer képes hasznosítani.   Ezáltal az égéstermék hőmérséklete 50 Celsius fok alá csökkenthető!

Egyszerűbben, forró füstgázok helyett csak langyos égéstermék távozik a kéményen, mert még az ebben lévő hőt is hasznosítja.

A kondenzációs kazánnak tehát jobb a hatásfoka, nem kell annyi gázt elégetnie ahhoz, hogy ugyanannyi meleget termeljen.

Hogyan alakult ki a kondenzációs kazán?

Kondenzációs gázkazán - a víz kondenzációjaA kondenzációs kazánok ötlete akkor fogalmazódott meg a fejlesztőkben, amikor még a régi kazánok esetében a kondenzációt nem kívánatos jelenségként tartották számon. Az összes fűtő berendezést úgy tervezték meg, hogy ne jöjjön létre káros páralecsapódás a készüléken belül és a kéményben, tehát a füstgázok magas hőmérsékletűek legyenek. Ennek köszönhetően azonban a kéményen kiáramló füstgáz veszteség kiemelkedően magas volt, amit a kondenzációs kazánok kiküszöbölnek, az itt keletkező hulladék hőt nagyrészt újrahasznosítják.

A kondenzációs kazánok már 1985 óta jelen vannak a piacon, azonban a technológia folyamatos fejlődése okán a mai modellek már sokkal tartósabbak, jobban szabályozhatók. A korszerű kondenzációs kazán modellek többet tudnak megtakarítani a hagyományos hőtermelő berendezésekhez képest, mint a korabeli darabok, működésük csendesebb, jobban szabályozott.

A megtakarítás mértéke

A fent leírt technológiának köszönhetően - a lakás belsejének szétverése nélkül, az eredeti radiátorok megtartása mellett - működtetési módtól függően akár 20-25 % megtakarítást érhetünk el a hagyományos kazánokhoz képest, ami egy fűtési szezonban a lakás méreteitől és a család igényeitől függően akár egy havi fűtésszámla megspórolását is jelentheti.

Az új típusú korszerű kazán előnye, hogy sokkal kevesebb gáz elégetésére van szüksége ugyanannak a hőmérsékletnek az előállításához, ezért kevesebb a káros anyag kibocsátás is. Óvhatjuk vele környezetünket is, mert a kutatások szerint egy kondenzációs kazán átlagosan 40-50 százalékkal kisebb mértékben szennyezi a levegőt mint hagyományos társai.

Használati melegvíz előállítás

Viessmann Vitodens gázkazánA kondenzációs kazánok kombi üzemmódban tudnak önállóan is melegvizet adni, de csatlakoztathatók indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is. Az átfolyós rendszerű melegvíz ellátásnál sokkal gazdaságosabb és a vízelvétel mennyiségét tekintve sokkal komfortosabb az indirekt tároló használata. Sok melegvíz olcsóbban, hamar...

Egy ilyen tartály ellátható két beépített hőcserélővel is, ami lehetővé teszi, hogy napkollektorból származó hőenergiát is használjunk a melegvíz előállítás során, még jobban kímélve pénztárcánkat. A hazai tapasztalatok szerint amennyiben hőtechnikai korszerűsítés történt egy átlagos családi házban, a beavatkozásokat külön összehasonlítva a kondenzációs kazánra való átállásnál tapasztalták a szakemberek a legnagyobb megtakarítást.

Biztonság, szén-monoxid

Amennyiben a kondenzációs kazánok további előnyeit keressük, feltétlenül szóba kell hozni a biztonságot is, hiszen zárt égésterű készülékekről beszélünk. Az égéstér nincs összeköttetésben az épület belső légterével, a füstgázok elvezetését és az égéshez szükséges friss levegő biztosítását a kondenzációs technológiájú kazán speciális dupla falú kémény segítségével oldja meg. A gáz elégetéséhez szükséges oxigén nem a belső, hanem a külső térből kerül elszívásra. Ezzel kivédhetjük, nullára csökkenthetjük a szénmonoxid-mérgezés lehetőségét, ami a téli szezon egyik csendes gyilkosává lépett elő az utóbbi években.

Külső hőmérséklet érzékelős termosztát

A kondenzációs technika előnye - maga a megtakarítás - külső hőmérséklet érzékelős vezérlés esetén érvényesül igazán. Mindenképpen érdemes ezt a kiegészítőt alkalmazni, mert segítségével a kondenzáció jelensége a összes fűtéssel töltött üzemóra jelentős idejére kitolható. Vannak ugyanis olyan üzemállapotok, amikor a kazán nagy teljesítményen üzemel és működése során a kondenzáció már nem tud létrejönni. Ekkor a kazán egy hagyományos - jó hatásfokú - készülék módján működik. Az a cél, hogy minél nagyobb arányú legyen a fűtési időszakban az olyan működés, amikor a kondenzáció jelensége létrejön és nagyon takarékos a kazán.

Külső hőmérséklet érzékelős vezérlés elébe megy a lehűlésnek. A lakásban lévő radiátorok legtöbbször csak langyosak lesznek, de a belső hőmérséklet a kívánt értéken áll majd minimális ingadozással és nagyon takarékos lesz a fűtés működése...

Forrás: ventil.hu

Létrehozva
2014. augusztus 5. 08:50