Villanybojlerek üzemeltetése, karbantartása

Villanybojlerek üzemeltetése és karbantartása

Minden bojlerre igaz gyártmánytól függetlenül, hogy az élettartamát kedvezően befolyásolja, ha csak max. 60°C hőmérsékletre van beállítva. Mind az elektromos  fogyasztásra, mind a vízkőképződésre kedvezőleg hat.

Karbantartás

A villanybojlerekben elhelyezkedik egy rúd, az aktív anód, ami a használat során lassan elfogy. (Ennek a szerepe az elektrokémiai korrózió védelem, aminek során a sokkal, negatívabb potenciállal rendelkező magnézium anód fog inkább korrodálni, mint a hengerpalást, ha azonos közegben vannak.) Az anód általában 5-6 év alatt eredeti mértének 80%-át elveszíti és ekkor már cserélni kell.

A villanybojlerek átlagos használat mellett kb. 3 év alatt elvízkövesednek. Ez ugyan nem látszik, de felfűtés közben a teáskannára jellemző sistergő, zúgó hang erre figyelmeztethet és ekkor már nem halasztható a karbantartás. Sokszor egy fél vödör vízkő kerül elő belőle... A vízkő megnöveli a felfűtési időt és ezzel többletfogyasztást okoz. Ez egy átlagos 1,8 kW teljesítményű 80 v. 120 literes forró víz tárolónál kb. napi egy óra felfűtési idő pluszt és 2010-es árakon számítva évi közel 25.000,- Ft többletköltséget jelent.

villanybojler

Jól látható mire képes a vízkő a villanybojler belsejében.

Víznyomás mértéke

Az átlagos víznyomás 3,5 bar körül van országszerte. Hegyvidéki, pl. budai környezetben a szolgáltató magasabb víznyomást biztosít, hogy a szintkülönbséget a víz le tudja győzni. Az épületekben lévő vízvezeték hálózat elemei képesek elviselni 15 bar nyomást is, sajnos a bojler hengerpalástját kivéve. Hajnalonként - mikor kicsi a vízfogyasztás -, 12 bar körüli víz nyomás értékek is mérhetők. Ezért, hogy a bojler ne menjen tönkre, mindenképpen javasolt felszerelni víznyomás csökkentő berendezést. Az olcsóbb darabok már 3 - 4 ezer forintos áron elérhetők, de ezekhez javasolt szűrőt is felszerelni. A minőségi víznyomáscsökkentők persze akár 12 -15 ezer forintot is kóstálnak, de nagyon biztonságosak és tartósak, valamint tartalmazzák a vízszűrőt nyomásmérő óra csatlakozási lehetőséget is.

víznyomás csökkentő

  Honeywell víznyomáscsökkentő

egyszerű víznyomáscsökkentő                Honeywell víznyomáscsökkentő szűrővel

Javítás

A magyar villanybojlerekhez könnyen beszerezhetők az alkatrészek. Ha mégis szükség van karbantartáson kívüli beavatkozásra, nem nehéz szerelőt találni. Elterjedt, ismert készülékekről van szó, melyek alkalmazása újra terjedőben van.

Ma már korántsem olyan egyértelmű, mint pár éve, hogy a gázzal előállított meleg víz minden esetben a olcsóbb. Ha figyelembe vesszük a beruházási költségeket, - itt különösen a kémény tud meglepetéseket okozni - akkor sok esetben győz a villanybojler. Nincs hatósági procedúra, olcsó, nem függ a gáz bevezetéstől és jól lehet vele takarékoskodni is...

Létrehozva
2014. április 4. 10:57