Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón.

Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón.

Túl sok a rezsi? Magas a fűtés számla? Folytatásos cikkünkben spórolási tippeket teszünk közzé a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón. Érdemes elolvasni, semmibe sem kerül, viszont pénzt takaríthat meg vele!

gázkazán

Kazán méretezés

Válasszon megfelelően méretezett gázkazánt és radiátorokat! Felesleges a túlméretezett kazán, többet fogyaszt.

Fűtési rendszer szabályozása

Régi szabályozatlan, vagy rosszul szabályozott fűtési rendszerét szabályozza be! Ha nem boldogul vele, kérjen segítséget szakembertől. Meglepő dolgok szoktak kiderülni, különösen régi rendszereknél.

fűtés

Lakás belső hőmérséklete

Egész egyszerűen tekerje lejjebb a termosztátot. 20°C felett már relatíve drágán, közel 7% többlet költség ellenében lehet csak + 1°C-kal emelni a hőfokot. Télen nem pólóban kell otthon tartózkodni. Csak megszokás kérdése, nálunk sokkal gazdagabb országokban is alkalmazzák ezt a spórolási technikát.

Fűtés kondenzációs kazánnal, spórolósan

A kondenzációs gázkazán akkor működik a legjobb hatásfokkal, ha alacsony hőfokú az előremenő fűtővíz, mert ekkor működik jól a kondenzáció. Nagy teljesítménynél ugyanis az égéstermékből bizonyos hőmérséklet felett már nem tud kicsapódni a pára, és nem alakul ki a kondenzáció.


Új épületnél ezért nagyon előnyös a nagy felületű hő leadók pl. padlófűtés, falfűtés betervezése, alkalmazása. Ezek alacsonyabb hőmérsékletű vizet igényelnek mint a radiátorok, viszont nagy felületen adják le hőt. Megoldás lehet a radiátorok kissé túlméretezése is.


A külső hőmérséklet érzékelős vezérlés kondenzációs kazán esetén nagyon ajánlott. Áttételesen csökkenti az előremenő víz hőfokát, hasonló eredménnyel jár mintha túlméretezett radiátorokkal fűtene, ami ez esetben hasznos. Fűtés korszerűsítést csinálhat a kazán kondenzációsra cserélésével úgy, hogy megspórolhatja a teljes fűtési rendszer átalakítását. Elég csak a kazánt lecserélni és a kéményt módosítani. Így a radiátorok szinte folyamatosan langyosak lesznek, de a szobahőmérséklet a beállított értéken lesz. Jóval kevesebbet fogyaszt majd...

kondenzációs kazán

Ariston Clas Premium Evo kondenzációs kazán

Gázkazán karbantartás

Tisztíttassa ki a régi gázkészüléket! A karbantartás a biztonság miatt is nagyon fontos, de a hatásfokot is jelentősen növeli! Ha egy régi FÉG cirkó ( C 12, C18, C24 ) közelébe hajolva üzem közben azt hallja, hogy zúg mint egy teáskanna, azt jelenti, hogy el van vízkövesedve. A hatásfok 50% körülire is le tud romlani régi készülék és elmaradt karbantartás mellett.

Programozható termosztát

Régi egyszerű tekerős termosztátját érdemes lecserélni korszerűre akkor is, ha még működik. Heti programosat érdemes választani és jól be is kell állítani. Pl. korszerű Honeywell programozható termosztátok lépcsőzetesen közelítik meg a beállított hőfokot, nem hoznak létre túlfűtést még rövid időre sem. A hagyományos analóg termosztátok az épület hő tehetetlensége miatt túlfűtést, hőmérséklet lengést okoznak, amit gáz oldalról finanszírozni kell.

 

Spórolási tippek a gázkazánnal való fűtéshez, egyszerűen és olcsón. - 2. rész

Létrehozva
2014. április 4. 10:57