Radiátorok élettartama

Radiátorok élettartama

A radiátorok és törülköző szárító hőleadók élettartamát több dolog is befolyásolja. Leginkább az alkalmazott alapanyagok számítanak, mert különböző hővezető képességükkel befolyásolják a hatásfokot, de a fűtési rendszeren elvégzett beavatkozások szakszerűsége és száma, illetve a kedvező vagy kedvezőtlen üzemeltetés is befolyásolják a tartósságot.

 

Radiátor alapanyagok

A legrégebbi fűtőtest alapanyag hagyományos módon az öntöttvas, melynek előnyét kiváló korrózióállósága jelenti. Sajnos ezzel együtt jár a nagy súly és a magas ár. Ezek a radiátorok általában nagyon hosszú élettartamúak, bár esztétikai szempontból a régi tagos kialakítás nem felel meg a mai igényeknek. Néhány éve gyártanak a lapradiátorokra emlékeztető külsejű öntöttvas radiátorokat is, ezek importból manapság is beszerezhetők.

 

radiátor

 

A másik legelterjedtebb alapanyag a fűtőtesteknél az acéllemez, melyből hagyományos tagos kialakítású és a divatos lapradiátor forma készül. Az acéllemez hátránya a kis anyagvastagságból adódó korrózió érzékenység. Ha elkezdődik az oxidációs folyamat,viszonylag hamar kilyukadhat a fűtőtest. Megfelelő üzemeltetés mellet azonban évtizedeken keresztül megfelelően működik és ár-érték arányban ez a legkedvezőbb.

 

radiátor

 

A harmadik elterjedt radiátor alapanyag az alumínium. A közhiedelemmel ellentétben nagyon érzékeny a korrózióra és a víz minőségére. Általában panel épületeknél alkalmazzák nagy számban. Az alumínium radiátorokat nem szabad oxigéndiffúziónak kitett műanyag vezetékekkel szerelni, mert a cső falán beszűrődő oxigén rövid időn belül pontkorróziós kilyukadáshoz vezethet. Tilos továbbá réz vezetékekkel szerelni, mert az alumínium és a réz együttes jelenléte elektrokémiai korróziót okoz. Ez akkor is létrejön, ha egy közdarabbal elválasztják őket egymástól és nem érintkeznek közvetlenül. A korrózió létrejöttében szerepet szerepet játszó ionok akkor is utaznak a vízben... Kedvezőtlen esetben 2-3 év alatt is ki tudnak lyukadni alumínium radiátorok, míg távfűtéses lakásokban akár 40 évig is üzemelnek.

 

radiátor

 

radiátor

 

Üzemeltetési körülmények

 

A kedvezőtlen korróziós folyamat több okból is megindulhat:

  • Ha a fűtési rendszert nem megfelelően lágy (PH értékű) vízzel töltik fel. Az egyszerű oxigéndús csapvíz általában nem megfelelő a rendszer feltöltésére.
  • Ha a rendszerben keringő víz gyakran oxigénnel dúsul, netán folyamatosan érintkezik vele. A nyitott tágulási tartály ebből a szempontból nagyon hátrányos.
  • Tömörségi probléma ellensúlyozására helytelen gyakorlatként egyszerűen csak pótolják a hiányzó nyomást, gyakran " rátöltenek".
  • Ha ez elkerülhetetlen és a fűtési rendszert teljesen le kell üríteni, minél rövidebb időre szabad csak megtenni. A levegővel való érintkezés a radiátorok belső felületén megindíthatja a korróziós folyamatot ami később már visszafordíthatatlan.

 

Ha már kilyukadt a fűtőtest, meg lehet próbálkozni hegesztéssel befoltozni, bár ez általában rövid időre jelent csak megoldást. A festés javítása is problémás, mert utólag a javításnál általában megsárgul a festék. Célszerűbb az egészet cserélni ...

Létrehozva
2014. április 4. 10:57