Radiátor méretezés

Radiátor méretezés

A régebbi építésű átlagos lakások és családi házak helyiségeinek hőigénye ökölszabály szerűen 35-50 W/m3 között van. Ez a szerint változik, hogy a lakás v. ház elhelyezkedése hőtechnikai szempontból mennyire kedvező. Az ideális esetben a szorosan egymás mellett lévő lakásoktól – amik alul, felül és oldalt is fűtött szomszéddal rendelkeznek – halad a szélső elhelyezkedésű lakás illetve a szabadon álló családi ház felé. Könnyen megbecsülhető, hogy a mi épületünk helyiségeihez milyen érték tartozik.

radiátor méretezés radiátor méretezés

 

A radiátor méretezés képlete:

Számítsuk ki, hány m3 a helyiség légtere és ezt szorozzuk meg a becsült hő leadással. A helyiség légterének a kiszámítása: alapterület szorozva a belmagassággal. (Figyelembe kell venni a belmagasság számításakor a födém vastagságát is.) A legújabb – kiváló hőszigetelésű épületek esetén – a hő leadás kb. 5-15 W értékkel csökkenthető köbméterenként. Az így megkapott értéket ezerrel osztva megkapjuk, hogy hány kW teljesítményű radiátorra van szükség minimálisan. Ezt az értéket felülről közelítve válasszunk radiátort a teljesítmény szerint.

dunaterm radiátor

Silver acéllemez lapradiátor 22k, két soros

Radiátor méretezésnél legyen a kiindulási alap, hogy az ablak alá szerelt szokványos méretű radiátor 600 mm magas és két soros, amit DK illetve 22K jelöléssel illetnek. Ha nem ablak alá kerül, lehet 900 mm magas,közlekedő helyiségekben, előszobában pedig lehet 11k egysoros radiátort tervezni.

Kondenzációs kazánnál nem árt egy kicsit túlméretezni a radiátorokat, mert az ilyen készülék akkor a legjobb hatásfokú, ha alacsonyabb hőmérsékletű fűtővizet kell előállítania.

Persze épületgépész mérnök részletes hőszükséglet számítása a fentieknél sokkal pontosabb eredményt ad, azzal nem is kívánunk versenyezni.

Létrehozva
2014. április 4. 10:57