Radiátor és padlófűtés használata együtt

Radiátor és padlófűtés használata együtt

Új épületnél vagy fűtéskorszerűsítésnél egyaránt megválaszolandó kérdés, hogy a radiátoros fűtést érdemes-e kiegészíteni padlófűtéssel és ha igen, milyen helyiségekben. Új építésű ingatlanoknál sokkal könnyebben megvalósítható padlófűtés beépítése, felújításnál azonban a meglévő padlószintek miatt általában csak a fürdőszobát, konyhát, esetleg előszobát látják el padlóba tekert csövekkel.

Padlófűtés
Padlófűtés

A padlófűtés előnyei

A padlófűtés nyilvánvaló előnyei mellett - például a meleg padlóról a víz könnyedén felszárad a fürdőszobában, vagy a sáros cipőnyomok felmosással való eltűntetése hamar megszárad az előszobában - van fűtéstechnikai előnye is. A padlófűtés nagy felületű és alacsonyabb hőmérsékletű vízzel működik, mint a radiátorok, ezért a korszerű kondenzációs kazánok számára gazdaságosabb az üzemeltetése. Hátránya a radiátoros fűtéssel szemben, hogy rendkívül lomha. A termosztát feljebb tekerését követően több óra is eltelik, míg érezhetően emelkedik a lakás hőmérséklete.

Radiátor vagy padlófűtés
Radiátor vagy padlófűtés

Radiátor és padlófűtés együtt

Ezért új építésű ingatlannál célszerű a padlófűtés és a radiátoros fűtés kombinálása. A földszinten a nappali szobában, előszobában, fürdőszobában és a konyhában célszerű padlófűtést elhelyezni, de radiátorral kiegészítve. Hálószobában illetve emeleti szinten lévő szobákban a lebegő por jelensége miatt csak a radiátorokat érdemes alkalmazni. Emeleti (tetőtéri) fürdőszoba esetén is érdemes padlófűtést kombinálni törölközőszárító radiátorral. A padlófűtés és a radiátoros fűtés egyidejű alkalmazása megfelelő vezérlés mellett rendkívül takarékos, de a változó hőmérsékleti viszonyokra rugalmasan és gyorsan reagáló rendszert eredményez. Nagy méretű üvegfelületek esetén komoly probléma a párásodás. Irodák, vagy kirakatportálok esetén általánosan elterjedt a 300 mm magas lábakon álló radiátor az üveg előtt, míg lakásokban radiátor helyett padlókonvektor kerül beépítésre.

Radiátor és padlófűtés
Radiátor és padlófűtés

Kérjük tekintse meg radiátor kínálatunkat!

Létrehozva
2014. április 4. 10:57