Kondenzációs kazán

Kondenzációs kazán

Az épületgépészeti piac slágertermékei jelenleg a kondenzációs kazánok. Működési elvüket tekintve a hulladék hő hasznosításán alapuló 20-30% energia megtakarításra képesek ideális körülmények között. Figyelni kell rá, hogy ezek a körülmények meglegyenek:

kondenzációs gázkazán

Kondenzációs gázkazán robbantott ábra

- speciális kéményre van szükség, amely belül műanyag füstgázelvezető csővel rendelkezik

- minél nagyobb hőleadó felületeket kell alkalmazni pl padlófűtés vagy növelt méretű radiátorok, hogy a fűtési előremenő vízhőmérséklet minél alacsonyabb maradhasson

- célszerű külső hőmérséklet érzékelős vezérlést használni, mert jelentősen megnöveli azoknak a napoknak a számát, amikor a kondenzációs kazán ténylegesen kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos.

Kondenzációs gázkazán

Kondenzációs gázkazán működési elv

Tricox kondenzációs füstidom

Tricox kondenzációs füstidom

A kondenzációs kazánok beépítése nem lehetséges átalakítás nélkül az előző készülék helyére, más típusú és költségesebb füstgázelvezetés szükséges hozzá. A kondenzációs kazánok hatásfoka sokak számára meglepő módon akár 108% is lehet. Ez azért létezik, mert a füstgázokkal együtt távozó hulladék hőt is hasznosítja az égéstermékben lévő pára lecsapatásával. Ezt a jelenséget hívják kondenzációnak, melynek során folyamatosan csöpög a kondenz víz, amit egy vékony csövön be is kell kötni a csatornába. A hulladék hő tehát hozzáadódik a hagyományos számítás szerint maximum 100%-ig terjedő hatásfokhoz, ezért lehet a kondenzációs kazánok hatásfoka magasabb ennél.

Tekintse meg akciós kondenzációs kazán kínálatunkat!

Létrehozva
2014. április 4. 10:57