Kondenzációs kazán működése

Kondenzációs kazán működése

A kondenzációs kazán több mint harminc esztendeje ismert már. A működési elve egyszerű, a füstgázok hőmérsékletének csökkentésén, és a páralecsapódáson alapszik.
A hagyományos kazánok az égés során magas hőmérsékletű füstgázt és vele együtt távozó vízgőzt termelnek. Az égéstermék távozása közben a kémény falán belülről lecsapódva agresszív, savas kémhatású páralecsapódás jön létre, amit kondenzvíznek neveznek. Nem csak a kémény anyagát károsítja, hanem a benne rejlő hőenergia is elvész. A kondenzátum a hőenergiáját nem a fűtési rendszernek, hanem a kéménykürtő falának adja át.

Beretta kondenzációs kazán Kondenzáció kazán Kondenzáció kazán

A kondenzációs kazán elve, hogy égéstermék már a kondenzációs gázkazán belsejében lehűljön annyira, hogy hőfoka ne haladja meg a 45-50 0C-ot. Hagyományos gázkazánok esetén a füstgázok hőmérséklete kb. 90 0C, amivel nagyon sok energia távozik a kéményen át. Alacsonyabb hőmérsékletű égésterméknél azonban a kondenzátum már a készülék belsejében kicsapódik és leadja a benne rejlő plusz hőenergiát is. Ezt nagyméretű és különleges alakú, rendkívül tagolt belső hőcserélővel érik el. Ezzel a megoldással a hagyományos gázkazánok 90-95% közti hatásfoka akár 20% mértékben növelhető a rejtett hő hozzáadásával. Nem átverés tehát a 100% feletti hatásfok, csak a régi számítási móddal ez az érték jön ki, ha hozzá adjuk a rejtett hő energiáját is.

A kondenzáció jelensége azonban nem minden üzemeltetési körülmény esetén jön létre. Ha a kondenzációs kazán nagyon nagy teljesítménnyel fűt, akkor olyan magas lesz a keletkező égéstermék hőmérséklete, hogy nem tud lecsapódni a készüléken belül a pára. Ekkor a kondenzációs kazánok hagyományos kazánként működnek, de a hatásfokuk nem rosszabb annál! Ideális körülményeket úgy lehet teremteni, hogy kis teljesítménnyel, alacsony hőmérséklet mellett üzemeljen a fűtési időszak minél nagyobb hányadában. Kondenzációs kazán esetén érdemes emiatt minél nagyobb hőleadó felületeket alkalmazni. Ideális a padlófűtés, vagy radiátoros fűtésnél a külső hőmérséklet érzékelős termosztát használata.

Kondenzációs kazán energetikája

A kondenzációt egyszerű módon lehet ellenőrizni. Ha üzem közben a készülék alatt az elvezető csövön a folyamatosan csepeg a kondenzvíz – amit be is kell kötni a csatornába – akkor ideálisan működik a kazán. Egy vödör nem elegendő, mert néhány óra alatt megtelik. Ha a kondenzációs kazán a pincében van, gondot okozhat a kondenzátum elvezetése, mert gyakran magasabban van a szennycsatorna. Kereskedelmi forgalomban kapható speciálisan erre a célra készített szivattyú, ami kis teljesítményű, de tartós és rendkívül üzembiztos.

Kérjük tekintse meg kondenzációs kazán kínálatunkat!

Létrehozva
2014. április 4. 10:57