Kondenzációs kazán, kondenzációs gázkazán

Kondenzációs kazán, kondenzációs gázkazán

A kondenzációs kazán napjaink slágere a fűtéstechnikában. Hatásfoka magasabb mint a hagyományos gázkazánok esetén, mert a kondenzációs segítségéve a füstgázokban lévő rejtett hőt is tudja hasznosítani. Különösen előnyös az alkalmazása nagy felületű padlófűtés esetén és külső hőmérséklet érzékelős termosztát alkalmazásával válik ideálissá a működése.

Viessmann Vitodens 100 W
Viessmann Vitodens 100 W kondenzációs gázkazán

A füstgáz és a kondenzáció jelensége

A füstgáz elvezetés azonban sokaknak meglepetést okoz, mert elég költséges tud lenni. Sajnos ugyan is nem köthető bele az előző gázkazán kéményébe átalakítás nélkül. A kondenzációs kazán füstgáz elvezető rendszerének koncentrikus csövei középen műanyag csövet tartalmaznak és nem alumíniumot. A kondenzáció mint jelenség folyamatosan termelődő - a készülék vékony csövén folyamatosan csepeg, csurdogál - kondenzvíz kíséri, amit be kell kötni a lefolyóba. A kondenzáció jelensége nem mindig jön létre. Nagy terhelés esetén már olyan magas a távozó égéstermék hőmérséklete, hogy a benn lévő pára nem tud kicsapódni és a benn lévő rejtett hő átadása nélkül kéményen távozik. A kondenzációs kazán ekkor hagyományos gázkazánként üzemel azokra jellemző hatásfokkal.

Kondenzációs gázkazán
Kondenzációs gázkazán

Szétválasztott füstgázelvezető rendszer

A kondenzációs kazánok füstgáz elvezetése megoldható osztott módon úgy is, hogy a meglévő kéménykürtőbe belehúznak a kéményseprők műanyag béléscsövet - ezen távozik az égéstermék - a friss levegőt pedig egy szétválasztó idom segítségével oldal irányból egy jóval rövidebb csövön nyerik. Ez különösen több emeletes épületek hosszú kéményei esetén jellemző.

Szétválasztott füstgázelvezető rendszer
Szétválasztott füstgázelvezető rendszer

Kérjük tekintse meg kondenzációs gázkazán kínálatunkat!

Létrehozva
2014. április 4. 10:57