Kazán vásárlás

Kazán vásárlás

Kazán vásárlása vagy cseréje esetén több kulcsfontosságú dolgot kell mérlegelnie a vásárlónak. A legfontosabb szempont a megfelelő hőteljesítmény meghatározása a tüzelőanyag kiválasztása után, amihez ismerni kell az épület hőszükségletét. Ezt az épület mérete és a hőszigetelés, nyílászárók minősége határozza meg. A hőszükséglet megállapítására hívjon szakembert! Kazán csak megfelelő méretezés után tud gazdaságosan üzemelni; minek túlméretezni, ha egy kisebb kazán bőven ellátja a szükségletet.

Kazán vásárlásnál meghatározó lehet még a kémény(füstgázelvezetés) típusa illetve állapota és persze, hogy mennyi pénzünk van. A korszerű kazánok tartósságuk mellett kínálnak olyan biztonsági szerelvényeket is, amit régen nem, például gázvisszaáramlás esetén azonnal leáll a készülék. Lehetséges beépített hűtőkörrel szerelt kazánt is vásárolni, de egyszerűbb olyan szerelvényekkel ellátni amik növelik a biztonságot.

Vegyestüzelésű kazán

A rendelkezésre álló tüzelőanyag meghatározza, hogy milyen készüléket érdemes vásárolni. Ha a ház körül felgyülemlett, kerti hulladékot is el akarják égetni, de amúgy fával tüzelnek, akkor válasszanak jó nagy tűztérrel és ajtóval rendelkező készüléket. A vegyes tüzelésű kazán igazság szerint szilárd tüzelésű berendezést jelent. A vegyestüzelésű kazán használata/üzemeltetése gyakorlatot igényel, a takarékosság a tüzelés módjával és a huzat szabályozásával fokozható. Vegyestüzelésű kazán esetén érdemes megfontolni a barnaszenet, mint tüzelési alternatíva, mivel ez jóval nagyobb kalóriával rendelkezik, mint a fa vagy a kerti hulladék.

Ha tiszta és elegáns, automatizálható pellet tüzelést szeretne megvalósítani, akkor speciálisan erre tervezett kazán vagy különleges kandalló lehet a megoldás.  A pellet kazán táplálásához többféle pellet is beszerezhető, mert akár a mezőgazdasági hulladékok is pelletálhatóak. A pellet kazánnál különösen fontos, hogy a tüzelőanyag nedvességtartalma rendkívül alacsony legyen!

A szilárdtüzelésű kazánok kazántestének - tűzterének - anyaga meghatározza a készülék árát és tartósságát. Az öntöttvas tagos kazánok sokkal tartósabbak mint a lemez kazánok, de az áruk is jóval magasabb.

Gázkazán

A hagyományos álló kazánok tüzelőanyag szempontjából két kategóriára bonthatóak: gázkazán és vegyestüzelésű kazán. A gázkazán ma már leginkább fali kazán formájában jelenik meg, mely nem csak a fűtési, de a használati melegvizet is képes előállítani. Gázkazán egy új technológiának köszönhetően képes kondenzációs üzemmódban - a füstgázokban lévő rejtett hő hasznosításával - kiemelkedő takarékossággal üzemelni. Ez a technológia hazánkban is egyre elterjedtebb és népszerűbb. A gázkazán rendkívüli komfortot jelent a szabályozhatóság miatt, teljesen automatizált rendszer valósítható meg segítségével. Vidéki, illetve családi házas körzetben jellemző, hogy a gázkazán mellett vagy hagyományos kazán, vagy más alternatív fűtési lehetőség is kiépítésre került. Egyre nagyobb népszerűségnek örved a vízteres kandallók alkalmazása, mely tulajdonképpen egy üvegajtóval ellátott kazán, ami a nappali szobában található.

 
Létrehozva
2014. április 4. 10:57