Fűtés gazdaságosan

Fűtés gazdaságosan, tippek magánembereknek

Válasszon megfelelően méretezett gázkazánt és radiátorokat! Felesleges a túlméretezett kazán, többet fogyaszt. Ha kondenzációs kazánnal fűt, mindenképpen külső hőmérséklet érzékelős termosztáttal használja. A radiátorok szinte folyamatosan langyosak lesznek, de a szobahőmérséklet a beállított értéken lesz. Jóval kevesebbet fogyaszt majd.

  • Válasszon megfelelően méretezett gázkazánt és radiátorokat! Felesleges a túlméretezett kazán, többet fogyaszt.
  • Ha kondenzációs kazánnal fűt, mindenképpen külső hőmérséklet érzékelős termosztáttal használja. A radiátorok szinte folyamatosan langyosak lesznek, de a szobahőmérséklet a beállított értéken lesz. Jóval kevesebbet fogyaszt majd.
  • Tisztíttassa ki a régi gázkészüléket! A karbantartás a biztonság miatt is fontos, de a hatásfokot is jelentősen növeli!
  • Áramlási szempontból szabályozza be a radiátorokat az alsó visszatérő szelepek beállításával!
  • Használjon minél korszerűbb heti programos termosztátot, lehetőleg külső hőmérséklet érzékelővel!
  • Ha már van programozható termosztátja, programozza is be okosan! Éjszaka vagy mikor nincsenek otthon, elég a 19°C is.
  • Szereljen fel termosztát fejes radiátorszelepeket! A központi termosztáttal azonos helyiségbe nem kell, mert becsapják egymást.
  • A radiátorok mögé ragasszon a falra alufóliával kasírozott 3-5 mm vastag hőszigetelő réteget! Az alufólia legyen a radiátor felé.
  • Este eressze le a redőnyöket, vagy húzzon vastag sötétítő függönyt az ablakok elé! A függöny a radiátor mögé lógjon, ne elé.
  • Ne fűtse túl a helyiségeket! 20°C felett már relatíve drágán, közel 7% többlet költség ellenében lehet csak +  1°C-kal emelni a hőfokot.
  • Lépcsőházban, folyosón, mellékhelyiségekben tekerje lejjebb a radiátor szelepeket! Felesleges itt is olyan melegnek lennie, mint a szobákban.

Néhány költségesebb tipp, ami mégis megéri:

  • Régi fűtőkészülékét cserélje kondenzációs kazánra! Alapból min. 35% -kal kevesebbet fogyaszt.
  • Cseréltesse ki régi ablakait korszerű hőszigetelő üvegezésűekre. A legtöbb hő nem a falakon, hanem a nyílászárókon keresztül távozik.
  • Ha marad a régi ablak, akkor szereltessen elé redőnyt, amit minden este leenged. Sokat javít az ablak hőszigetelésén.

Fűtés méretezése kazán szempontjából egyszerűen

A régebbi épületek hőigénye ökölszabály szerűen kb. 35-50 W/m3 között van, ami attól függ, hogy az elhelyezkedése hőtechnikai szempontból  mennyire kedvező. A szorosan egymás mellett lévő lakásoktól – amik alul, felül és oldalt is fűtött szomszéddal rendelkeznek – a  legkedvezőtlenebb szabadon álló  házig  terjed a skála. Könnyen megbecsülhető, hogy az adott épülethez milyen érték tartozik. A fűtött légtér(m3) szorozva a becsült hőleadással megadja a hőszükségletet.

Beretta kéményes gázkazán Beretta Junior 24 CAI kéményes gázkazán Saunier Duval kéményes gázkazán Saunier Duval Semia C24 kéményes gázkazán

A kombi cirkó hőteljesítménye általában 24 kW, ami egy átlagos családi házat bőven kifűt, de csak egy fürdőszobát tud megfelelően ellátni meleg vízzel.

Hőteljesítmény szabályozása, láng moduláció

A korszerű kazánok elektronikus vezérléssel - a láng magasságának állításával - 5-6 kW-ra le tudják szabályozni a teljesítményüket. Fontos, hogy a gázkazán hőteljesítményét kis lakás esetén se méretezzük túl, mert az felesleges többletfogyasztással jár. A kombi készülék teljesítményét a meleg víz előállítás  határozza meg, ezért minimum 20kW a fűtési hőteljesítményük.  Egészen kicsi lakás esetén olyan készüléket kell alkalmazni, ami képes nagyon alacsonyra leszabályozni a teljesítményét, vagy egy kisebb csak fűtó fali gázkazánt (cirkót) felszerelni  és a meleg víz ellátást megoldani külön.

Újabb cikksorozatot indítottunk a témában, melyet ide kattintva elérhet!

Létrehozva
2014. április 4. 10:57