Faelgázosító kazánnal való fűtés előnyei

Faelgázosító kazánnal való fűtés előnyei

  • kevesebb munka igény a nagy méretű fahasábok eltüzelése miatt
  • különösen jól szabályozott égés a ventilátor által
  • a ventilátor megkönnyíti a probléma mentes begyújtást
  • nagyon könnyen tisztítható, jól hozzáférhető tűztér

Puffer tartály

A faelgázosító kazánnal való fűtés - mely rövid idő alatt sok hőt termel - úgy ideális, ha egy nagy puffer tartály vizét melegíti fel a készülék. Ebből a tárolt hőmennyiségből gazdálkodik utána a rendszer, keringtetve a melegvizet a hőleadókban. Így nem kell állandóan a tüzet táplálni a folyamatos égés fenntartása miatt. A kazán puffer tároló igénye miatt gyakran alkalmazzák együtt napkollektorral.

puffertartály elhelyezkedése napenergiás rendszerben puffer tartály metszete a hőcserélővel
puffertartály napkollektoros rendszerben puffer tartály hőcserélővel

Két tűztér

A faelgázosító kazánok két tűztérrel rendelkeznek. A felső térben a beérkező levegőnek kevesebb mint felével a fa égetése és elgázosítása folyik, ami tökéletes égést eredményez. Utána az itt keletkező füstöt aminek a nagy része még éghető gáz, ventilátor által az alsó térbe juttatják és hozzáadott levegővel azt is elégetik.

faelgázosító kazán két tűztérrel

faelgázosító kazán két tűztérrel

Magas hatásfok, hosszú égés

A pontos szabályozás által elérhető el a 80 - 90 % közötti hatásfok, ami rendkívül alacsony szennyező értékeket eredményez és lehetővé teszi az égési folyamat 5-8 órát is meghaladó hosszát, folyamatos fűtési hőleadás mellett.

Gazdaságosság, megtérülés

A hagyományos fatüzelésű kazánok költségeihez képest a faelgázosító kazánnal való fűtés kb. 50% megtakarítást eredményez, de a gázfűtéssel szemben is eléri a 40% megtakarítást. Vállalva a magasabb költséget és a fa 2-3 évre való előre beszerzését és tárolását, jó hatásfokú, jól szabályozható, maximális komfortot nyújtó, gazdaságos  fűtési rendszert lehet létrehozni.

A kazán védelme

A kazántestet védeni kell kátránylerakódástól és a kondenz párától. Érdemes a rendszerbe építeni egy háromjáratú keverőszelepet, ami megakadályozza a visszatérő vezetéken érkező víz túl alacsony hőmérsékletét, akadályozva a páralecsapódást. Ugyanez kerülhető el a megfelelően száraz tüzelőanyag használatával.

Létrehozva
2014. április 4. 11:03